Mağaza/Market işçilerine çağrımızdır: Marketlerden çık, korteje katıl! 1 Mayıs’ta alanlara, 1 Mayıs’ta Taksim’e!

0
25

Bizler, gün geçtikçe daha da yoksullaştığımız, gıdaya erişimin güçleştiği, kiramızı, faturalarımızı ödeme karşılığına dahi denk gelmeyen çalışma adı altında, kölece sömürülen market ve mağaza işçileriyiz. Birçoğumuz yoksulluk ve açlık kıskacındaki ailemize destek olabilmek ya da okurken geçinebilecek için genç yaşta marketlere, mağazalara giriyoruz. Geçici çalışma düşüncesiyle girdiğimiz işlerde yıllarca çalışıyoruz. Bu bizim tercihimiz değil, sermaye düzeninin bize sunduğu mecburiyetimiz. Biz günde 16 saate varana kadar çalıştırılan, fazla mesai hakları, tuvalet ve yemek molaları gasp edilen, eve sadece uyumaya gönderilip sabah yine hizmete zorlanan emekçileriz.

Zincir marketler, sermayenin devleşmiş markaları, holding patronları daha fazla kâr elde etsin, sermaye daha fazla birikim yapabilsin diye biz emekçiler her an en can yakıcı şekillerde sömürülüyor, onların aksine gittikçe de yoksullaşıyoruz. Kilolarca ağırlıktaki yükleri taşıdığımız forkliftlerin altında ezilmeye reva görülüyoruz. İş kazaları, iş cinayetlerine daha sık maruz kalıyoruz.

15 ay maaşlarımızın ödenmediği haksızlıklarla da karşılaşıyoruz, hakkımızı istediğimizde Kod 29 sopası altında açlık ve işsizlik tehdidi ile de. Müşteri hakaretleri ve zorbalığına da maruz kalıyoruz, amirlerimizin taciz, aşağılama ve ağır mobbinglerine de. Çok değil 2022 Aralık ayında Kocaeli Şok Market’te çalışan kasiyer arkadaşımız akşam marketin deposunda intihar ederek yaşamına son verdi. Market ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi faaliyetine devam etti. Bizler arkadaşlarının yasını dahi tutmasına izin verilmeyen, yaşamanın ne demek olduğunu unutturacak kadar çalıştırılan ve sonrasında da yaşamdan kopartılan işçileriz. Çok öfkeliyiz! Bu sebeple de öfkemizi gücümüze katarak 1 Mayıs’ta alanlarda bir araya geliyoruz. Maruz kaldığımız onca haksızlık ve sömürü karşısında yılgınlığa ve umutsuzluğa kapılacağımızı düşünenlere karşı umudu ayağa kaldırmaya, sloganlarımızı ve taleplerimizi meydanlarda haykırmaya geliyoruz!

Bağımsız Emek Sendikası olarak bu sene de başta İstanbul’da 1 Mayıs alanı olan Taksim’de olmak üzere alanlardayız. Tüm mağaza ve market çalışanlarına çağrımızdır; kortejimizde yan yana olalım, bizi böcek gibi ezmeye niyetlenmiş patronlara karşı gücümüzü gösterelim. Çünkü biliyoruz ki yan yana olursak biz kazanırız.

1 Mayıs’ta alanlara! 1 Mayıs’ta Taksim’e!