CarrefourSA şimdi de işçilerin yol parasına göz dikti

0
113

2022’de karını %175 arttıran Sabancı Grubu’na ait CarrefourSA işçilerin işe gelmedikleri günler için aylık yol parasını keseceğini duyurdu. Carrefour mağazalarında yetkisi bulunan Tez-Koop-İş sendikası ise durumla ilgili sessiz. Bir Carrefour market işçisinin konuyla ilgili yazdıklarını sizlerle paylaşıyoruz.

Biz yıllardır market sektöründe çalışan işçileriz. Pandemi sürecinde evinden helallik alarak çıkan, evine dönünce çoluk çocuğumuza dokunamadan uyuyan işçileriz. ‘Aman ha aileme bir şey olmasın’ diye dua edip yatan işçileriz. Ürünü rafa dizen, etiketini çıkartıp düzenini sağlayan, son kullanma tarihi kontörlü yapıp vatandaşımıza sağlıklı ortam sağlamaya çalışan işçileriz. Bizler sabah yine ekmek derdi ile yollara düşen market işçileriyiz.

Parasına para katan market sektörü patronları olay işçiye gelince cimri davrandılar. Sendikamız da sağ olsun ‘Pandemi sürecinde çalışma koşulları nedir?’ diye sormak şöyle dursun ne arayıp ne sordu.

Gelelim esas meselemize; sözleşmelerimize göre yıllardır işveren yol paramızı hesabımıza aylık abonman tutarı kadar para yatırarak ödemektedir. Bu konuda sözleşme kitapçıklarında hiçbir değişiklik olmamasına ve yıllardır aynı yol parasını maaşımızla almamıza rağmen bu durum bu ay itibari ile değişti ve bizlere haber verilmeden maaşımızdan kesildi. Bu haber şans eseri maillere bakan bir arkadaşımızın sayesinde gün yüzüne çıktı.

İşverenin yaptığı açıklamaya göre senelik izin dahil maaşımızdan ortalama 20 ile 40 gün arasında kesinti olacağı açıkça görünüyor. Sendikayı aradığınızda ise ‘bizim haberimiz yok’ diyorlar. Biz bu parasal hükümlerden sendikanın haberinin olduğunu düşünüyoruz. Aidatımızı alıp da ‘sözleşme metninde virgül varmış konu bitmemiş yanlış yazmışız’ demek akla mantığa sığmıyor. Yıllardır o virgül orada duruyordu ve ben maaşıma ek yol parası alıyordum. O virgülü dediğimiz imla işaretini şimdi mi gördüler? Sendika yönetiminin ‘olaya vakıfız, gereğini yapacağız’ demesi boş laflar.

Bu kesintinin kıdem tazminatını da etkileyeceğini bildiğimiz için durumun düzeltilmesini istiyoruz 

Bu sürecin sonunda ödenen yol parasının çeke dönüşeceğini düşünüyoruz. Belki de bir dahaki sözleşmede ikramiyelerimiz elden gidecek.

Her gelen yönetimin bizden bir şeyler alarak işverene vermesi artık yutulacak şey değil.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz